
Wat is een talent nu eigenlijk?
Regelmatig spreek ik mensen over het begrip ‘talent’ en over het feit dat iedereen talent heeft. Meer dan eens merk ik dat er toch nog best wat misvattingen zijn over het concept talent.
Eén in het bijzonder.
Door deze misvatting probeer je misschien niet eens om je talent te ontdekken, want het heeft in jouw ogen toch geen zin. Ik kan je alvast aangeven: je denkt veel te groot.
Uitzonderlijke kwaliteiten
De grootste misvatting is dat de meeste mensen talenten zien als uitzonderlijke kwaliteiten die je op een bepaald gebied moet hebben, zoals bijvoorbeeld een profvoetballer. Die heeft inderdaad ook talent, maar meer een uitzonderlijk talent.
Het zijn de activiteiten die jij doet die je gemakkelijk afgaan in tegenstelling tot anderen en je beleeft er plezier aan om ze te verrichten.
Uit (neuro)wetenschappelijk onderzoek komt steeds duidelijker naar voren dat iedereen wordt geboren met een soort blauwdruk aan mogelijkheden, en dat deze mogelijkheden zich in meer of mindere mate verder ontwikkelen onder invloed van de omgeving. Een talent kan besloten liggen in manieren van denken, handelen, gedragen, et cetera.
Wat is talent dan eigenlijk?
Iedereen ontwikkelt patronen van denken, voelen en zich gedragen op zijn eigen manier. Dit maakt je uniek. Als er dan vervolgens een juiste wisselwerking is tussen een sterk ontwikkeld patroon (hetgeen je goed kunt) en hetgeen je ook nog heel leuk vindt om te doen, kunnen talenten in actie komen. Uiteraard heb je daar dan ook nog de juiste context voor nodig. Stel dat je goed kunt voetballen en je vindt het heel leuk, maar van je ouders moest je op zwemles, dan zijn je talenten wellicht niet in actie gekomen.
Talent en competenties
Naast je talenten, iets wat vaak aangeboren is, heb je ook competenties. Competenties zijn vaak aangeleerd. De Vlaamse overheid heeft in 2009 een talentenwerkboek gemaakt en beschrijft daarin de volgende verschillen:
Competenties zijn:
– gekoppeld aan werk/organisatie
– aangeleerd
– verbonden met wat hoort
– iets om te onderhouden
– noodzakelijk om te presteren
Talenten zijn:
– ook gekoppeld aan privésituaties
– aangeboren
– verbonden met je hart
– blijft altijd bij je
– noodzakelijk om het verschil te maken
Vind je het lastig je talent te ontdekken? Denk niet te groot. Iedereen heeft talent, dus ook jij. Wil je aan de slag om je talenten te ontdekken en hoe je deze vervolgens zo optimaal mogelijk in kunt zetten? Kijk dan eens wat ik voor jou kan betekenen.
Labels:competenties, Talent, talenten
Trackback van jouw site.