vitamine-T-logo
stem

Hoe ik mijn authentieke stem ontdekte

Je hoort het steeds vaker…mensen die in een burn-out terecht komen. Misschien ben jij er wel een van. Maar liefst 14% van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Ben je hooggevoelig (wat 1 op de 5 mensen is) dan is de kans dat je een burn-out krijgt zelfs groter. Naast dat je meer dan gemiddeld prikkels binnenkrijgt, ben je ook nog eens sterk gericht op de buitenwereld. 

Egoïstisch

Geloof me, ik weet hoe vervelend dat kan zijn. Je bent vooral bezig met het tevredenstellen van anderen en wat jij vindt of voelt, daar ga je voor het gemak aan voorbij. Maar als iemand anders wel voor zichzelf kiest, dan irriteert het je. Je vindt diegene ‘egoïstisch’, maar eigenlijk ben je gewoon jaloers dat jij niet zo voor jezelf durft op te komen.

Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik niet écht was, hoe ik me gedroeg. Vanuit mijn kleine teen voelde ik dat ik anders was dan dat ik iedere dag liet zien. Ik had vaak het gevoel dat ik een rol speelde. Een rol die vooral gericht was op het plezieren van anderen behalve mezelf. Ik verschuilde me achter regels en richtlijnen, want dat was lekker veilig. Altijd iets om op terug te vallen.

Schreeuw om gehoord te worden

Ergens bleef er een stem in mij schreeuwen die gehoord wilde worden. Een stem die gedurende de jaren dieper en dieper was weggestopt. Ik ben daarbij gecoacht, maar ook dat bleef ervoor zorgen dat ik die stem bleef horen. Nu moet je niet denken dat ik schizofreen ben of zo, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Ik had het gevoel dat ik niet was wie ik echt ben. 

Dit fascineerde mij enorm. Vooral onze dochter van drie houdt mij een spiegel voor. Zij is, net als de meeste meisjes denk ik, ontzettend pittig. Zij laat merken wat ze wil en vooral ook wat ze niet wil. Het maakt haar niet uit of dit in de supermarkt is of een chique restaurant. De hele wereld draait om haar. En haar wil is wet, althans dat denkt ze. 

‘Ik wil het, ik wil het, ik wil het’

Vooral mijn vader moet altijd om haar lachen ‘Net zoals jij vroeger was’ zegt hij dan lachend. ‘Alleen jij was nog veel erger.’ Vroeger schopte ik de gaten in de deuren als ik mijn zin niet kreeg. Ik kan me die momenten ook nog precies herinneren. Maar nu…als ik dit wel eens deel met anderen, beginnen ze te lachen en herkennen ze mij daar helemaal niet in. Ik ben de zachtaardige Anja die nooit boos is. Mijn man denkt daar overigens iets anders over.

Ineens viel bij mij het kwartje. Dat was het…het stemmetje dat ik hoorde, was MIJN authentieke stem. De stem die gewoon zin had om soms een gat ik de deur te schoppen of een glas tegen de muur kapot te gooien, net als vroeger. Om gewoon mijn irritaties en frustraties te uiten. Ik had mezelf ergens gedurende mijn ontwikkeling aangeleerd mijn gevoel op te kroppen en maar te lachen en ‘ja’ te knikken. 

En nu…nu vliegen hier wekelijks de glazen tegen de muur…Nee hoor, grapje. Maar nu roept de stem veel minder hard. Omdat ik nu weet wat ik al die tijd heb gehoord en ik weet ook waarom ik mezelf een ‘houding’ heb aangemeten. Ik zeg nu veel vaker wat ik vind, en weet je wat…mensen vinden me nog steeds aardig. En als dat niet is, is dat ook prima. En die kriebels in mijn buik als ik weet dat ik voor mezelf op moet komen, die zijn er ook bijna niet meer. Het klinkt misschien raar, maar ik voel me nu thuis in mijn eigen lichaam.

Meester over je gedachten

Ik weet nu hoe mijn gedachten werken, hoe overtuigingen ontstaan en dat iedereen een stemmetje in zich heeft die continu een oordeel heeft bij alles wat je doet. Ik weet nu hoe ik daar mee om kan gaan. Sterker nog, ik weet nu hoe ik mijn gedachten om kan draaien om ze vóór me te laten werken.

En dat stemmetje dat hoor ik eigenlijk niet mee zo vaak schreeuwen, want dat stemmetje is inmiddels ‘gewoon’ wie ik ben en dat is dan ook de rol die ik speel. De rol van Anja…gewoon mezelf. Met een stem die zeker gehoord mag worden.

Heb jij nu het gevoel dat je ook steeds verder afraakt van wie je werkelijk bent, en steeds dichter bij die burn-out komt? Weet dan dat jij kapitein bent op jouw schip. In mijn online programma Inzicht in Jezelf laat ik je inzien dat ook jij jouw stem mag laten horen. Want ook jij mag er zijn. Je ontdekt welke eigenschappen en talenten jou uniek maken. Maar bovenal leer je hoe je meester kunt worden over je gedachten en kunt luisteren naar wat die stem in jou je te zeggen heeft. 

Jij verdient het toch ook om jouw authentieke stem te laten horen!

Heb je mijn gratis e-book ‘In vijf stappen naar meer inzicht in jezelf‘ al gedownload? Ook kun je geheel gratis deelnemen aan mijn minicursus ‘Hoe vind ik mijn missie?’.

 

 

 

Labels:, , ,

Trackback van jouw site.

Reacties (2)

 • Manon de Jong

  |

  Hi Anja,

  Remember me? 🙂
  Zo herkenbaar wat je schrijft. Ik kom pas heel recentelijk uit een burn-out die ik – zo bleek achteraf – te weinig aandacht had gegeven. Hij was er al veel langer dan ik zelf dacht. Al jaren lag hij op de loer. Totdat het licht volledig uit ging. Ik voldoe aan alle karaktereigenschappen om de ideale kandidaat te zijn: een perfectioniste, een pleaser en een hooggevoelig persoon. Sinds kort gaat het veel beter met me! Ik ben gere-integreerd en heb mezelf het afgelopen jaar helemaal binnenste buiten gekeerd. Ook helpt loopbaancoaching me nu enorm om weer de autonomie terug te pakken en op mijn eigen gevoel af te mogen gaan. Ik ben er nog niet, maar merk nu al dat ik het een verademing vindt. Het is net of ik voor het eerst in mijn leven niet meer aan de zijlijn hoef te staan. Ik bepaal! Wat een eyeopener…

  Ik volg je al een tijdje. Super dat je voor jezelf bent begonnen! Heel veel succes!

  Groetjes,
  Manon

  Reply

  • Anja Zerrouk

   |

   Hey Manon,

   Wat leuk. Natuurlijk herinner ik me jou.
   Wat naar dat je in een burn-out hebt gezeten. Dat moet een heftige periode geweest zijn.
   Maar fijn te horen dat loopbaancoaching je zo goed helpt. Misschien zie je dit nu nog niet zo maar vaak zorgt een dergelijke situatie er wel voor dat je van een rups ontpopt in een vlinder. Je gaat nu echt aan de slag met je overtuigingen etc. Ik ben van mening dat iedereen een dergelijk traject zou moeten volgen. Gewoon preventief. Ik hoop dat ik met mijn programma’s hier ook veel mensen bij mag gaan helpen. Er zijn zoveel eye-openers voor mij geweest en ik wil deze graag delen met anderen.

   Leuk dat je me volgt, gewoon blijven doen ;-). En bedankt voor je openhartige reactie.

   Veel liefs,
   Anja

   Reply

Laat een reactie achter