
Haal jij nog voldoening uit je werk?
Herken je dat? Je zit op je werk. De uren lijken voorbij te kruipen. Je hebt inmiddels al 1000 x op de klok gekeken of het eindelijk al 17.00 uur is (maar het is helaas pas 13.30). Je betrapt jezelf erop dat je een taak die je makkelijk in één dag af kunt hebben, uitsmeert over een aantal dagen. Als je überhaupt al de motivatie vindt om te beginnen. Voldoening haal je al in geen tijden meer uit je werk. Thuisgekomen heb je ook geen zin meer om iets te doen, buiten languit op de bank te liggen. Herken je dit? Misschien heb jij wel last van een bore-out in plaats van een burn-out.
Bore-out
Wist je dat naar verwachting 15% van de actieve bevolking met een kantoorbaan een bore-out heeft? Een bore-out is kort gezegd: ziek worden van verveling. Een bore-out ontstaat door te weinig prikkels en uitdaging en is, net als een burn-out, een stressgerelateerde aandoening. Verveling in je werk heeft zelfs een negatieve uitwerking op je zelfvertrouwen. Je voelt je iedere dag opnieuw waardeloos, gewoonweg omdat er niets uit je handen komt.
Bang
Het komt voor in alle lagen van de bevolking en kan dus ook jou overkomen. Zou jij dit kenbaar durven maken aan je werkgever?
Veel mensen durven dit dus niet. Vooral uit angst hun baan te verliezen. Maar wat is het alternatief? Vraag jezelf dat eens af.
Wat te doen?
Herken je jezelf hierin? Dan is het tijd om in actie te komen. Wist je dat je een bore-out jarenlang kunt hebben? Bij een burn-out geeft je lichaam op een gegeven moment aan dat het genoeg is, maar bij een bore-out niet. Tijd om er nu iets aan te doen. Hoe?
- Neem je huidige werkzaamheden onder de loep. Haal je nog écht voldoening uit je werk? Vind je het lastig om te bepalen waar je wél voldoening van krijgt? Houd eens een energiedagboek bij. Sta iedere dag eens een paar momenten stil bij je werkzaamheden die dag. Waar krijg je energie van en waar juist niet van? Wat valt je op?
- Ontdek wat je talenten zijn. Kun je in je werk je talenten optimaal inzetten? Ik verwacht van niet.
- Ga in gesprek met je leidinggevende en bespreek punten 1 en 2.
- Ga samen met je leidinggevende op zoek naar hoe jij je huidige functie aan kunt passen of misschien samen op zoek naar een andere functie.
Spannend
Dat klinkt spannend. En dat is het natuurlijk ook. Maar ik hoef jou natuurlijk niet te vertellen dat zo door blijven gaan ook geen optie is. Ga op zoek naar die functie waar je je talenten kunt inzetten. Je krijgt er niet alleen leuk(er) werk voor terug maar ook meer energie en zelfvertrouwen.
Het klinkt als een cliché, maar ik snap niet waarom ik dat niet eerder heb gedaan.
Wil je het liever niet kenbaar maken op je werk? Dan kan ik je helpen (en anders ook hoor).
Je kunt namelijk pas weten wat je wilt, als je weet wie je bent. O ja, en ben je iemand die heel veel leuk vindt? Wie zegt dat er één richting uit moet komen. Bestaat de functie niet, dan creëer je hem toch zelf. Heb ik ook gedaan.
Ik weet uit ervaring hoe dit ‘is-dit-alles’-gevoel voelt. Iedereen om je heen lijkt wel zijn ideale baan te hebben gevonden, maar jij niet. Je hoort anderen regelmatig praten over het volgen van je passie en werk maken van je talent. Iedere keer als je dat hoort, vraag jij je af of je wel talenten (of een passie) hebt. En zo ja, hoe kom je er dan achter wat?
Meer weten over hoe je meer inzicht in jezelf krijgt? Kijk hier wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op.
Labels:bore-out, loopbaan, onzekerheid, Voldoening, zelfvertrouwen
Trackback van jouw site.