vitamine-T-logo

Verwachtingen…heb jij er ook genoeg van?

Laat jij je ook leiden door verwachtingen? Verwachtingen van je leidinggevende, je omgeving maar ook vooral verwachtingen van jezelf. Verwachtingen die gebaseerd zijn op het sociaal wenselijke. Bijvoorbeeld dat je na jaren een hogere functie wordt aangeboden en dat je deze aanneemt omdat het voor je gevoel eenmaal zo hoort. 

Ik maakte me er zelf ook vaak schuldig aan hoor. Ik verwachtte vooral heel veel van mezelf. Daarnaast was ik ook heel goed in het ‘alvast invullen wat de ander denkt’-principe. Nu is dat minder, omdat ik nu veel meer inzicht heb in mezelf. Wie ik ben en vooral wat ík wil. 

Het is zo belangrijk om te weten wat je zelf nu echt wilt. Om daar achter te komen moet je eerst meer inzicht krijgen in wie je bent. Zo kun je namelijk de regie terugnemen over je leven. Je kunt dan bepalen wat goed voor je is en wat juist niet. Op basis daarvan kun je een keuze maken (om er ‘ja’ of ‘nee’ tegen te zeggen). Kortom; is het energieverhogend of juist een energieverlagend. 

Burn-out

Ben jij ook meer bezig met het voldoen aan verwachtingen van je leidinggevende of collega’s en veel minder met wat jij wilt? Weet jij eigenlijk wel wat jíj wilt?

Wil je misschien wel een andere baan, maar lukt het je niet in actie te komen? Ik weet als geen ander dat het ontzettend spannend is om je zekerheden (zoals vast contract en leuke collega’s) op te geven. Maar wat is het alternatief… dat je blijft zitten waar je zit, terwijl je merkt dat dit je steeds meer energie kost en je zelfvertrouwen maar af blijft nemen? Ik weet nu dat persoonlijke groei je veel verder brengt, dan ‘zekerheid’ ooit zal kunnen.

Je kunt het ook anders bekijken. Wat als je huidige baan van (negatieve) invloed gaat zijn op je gezondheid. Als je een functie uitoefent die niet aansluit bij je talenten, maar juist bij je minder ontwikkelde kanten, dan moet je voor je gevoel continu op je tenen lopen. Dit kost ontzettend veel negatieve energie en leidt uiteindelijk tot een burn-out. Ben je dan niet verder van huis?

De eerste stap

Hoe keer je het tij en leer je te kiezen voor jezelf?
Om te weten wat je echt wilt, moet je weten wie je bent. Vraag jezelf het volgende eens af?

 1.  wat zijn jouw talenten?
 2.  wat drijft jou?
 3.  wat zijn je belemmerende overtuigingen?
 4.  wat zijn jouw energieverhogers?
 5.  wat zeggen je valkuilen over jou?

Hier kun je vandaag al mee aan de slag gaan. En nog GRATIS ook ;-). Download mijn gratis e-book ‘In 5 stappen naar meer inzicht in jezelf’ en ga aan de slag om een antwoord te vinden op bovenstaande 5 vragen.

Om je te helpen voor jezelf te kiezen, bied ik (alleen in januari 2018) mijn programma’s aan met een korting van maar liefst 50%. Jouw investering voor bijvoorbeeld mijn programma Inzicht in Jezelf is dan nog geen €125. Gebruik de code voornemens2018

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Reacties (8)

 • Aline

  |

  Hi Anja, wat is het herkenbaar wat je schrijft! Ik ben nog altijd blij dat ik de stap gewaagd heb. Daardoor heb ik het afgelopen jaar meer geleerd dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Ook over mezelf 😉

  Reply

  • Anja Zerrouk

   |

   Hallo Aline, dat geldt voor mij ook. Ik heb zoveel geleerd over mezelf de afgelopen jaren. Ik zou het iedereen aanraden ;-).

   Reply

 • Anja

  |

  Mooi! Het gekke is dat je zelf vaak nog je grootste saboteur bent…steeds die lat zo hoog willen leggen, terwijl anderen dat misschien helemaal niet verwachten….Ook veel kindjes hebben hier last van, merk ik.

  Reply

  • Anja Zerrouk

   |

   Helemaal waar. Willen presteren is ook vaak een teken van onzekerheid. Vaak ingegeven door angst. Jammer dat we al niet op school leren hoe we naar onze intuïtie moeten luisteren.

   Reply

 • Linda

  |

  Oh ja, zo herkenbaar. Gelukkig heb ik het voor een groot deel achter me gelaten maar het komt soms nog piepen. Vooral in nieuwe situaties of bij nieuwe mensen. Maar het voelt onmiddellijk zo slecht in mijn buik dat ik ook direct weet wat te doen.

  Reply

 • Aimee

  |

  Ja dat is les die ik ook heb moeten leren, op de harde manier van een burnout. Het leeft een stuk vrijer als je niet steeds aan de verwachtingen van anderen en jezelf hoeft te voldoen.

  Reply

Laat een reactie achter