vitamine-T-logo
onzeker

Van uitstellen naar aanpakken

Dit gastblog is geschreven door Maria van den Heuvel

Eigenlijk had ik nooit gedacht dat ik de stap zou durven zetten om fulltime mijn eigen bedrijf te runnen. Ik ben echt zo’n held op sokken type. Zo’n constante twijfelaar en uitsteller. Vaak onzeker over mezelf en grote beslissingen schoof ik voor me uit.

Maar in mijn werk bleef het knagen. Ik had een goede baan op papier als communicatieadviseur. Een fantastische baan die aansloot op mijn studie en ervaring, met een mooi inkomen. Thuis had ik het ook goed: een lieve vriend Rolf, geweldig leuke vrienden en we deden leuke dingen. En toch… was het niet genoeg. Mijn werk gaf me niet de voldoening die ik zocht.

Anderen helpen het beste uit zichzelf te halen

Ik droomde ervan mijn eigen bedrijf in de wereld te zetten. Anderen helpen het beste uit zichzelf te halen. Ik voelde dat dit het werk was waarvoor ik in de wieg was gelegd: mijn missie. Jarenlang had ik gezocht naar wie ik was. Ik was weer thuis gekomen, bij mezelf nadat ik was terug gekomen bij mijn gevoel: mijn intuïtie. Dat vermogen was altijd al sterk ontwikkeld. Als kind voelde ik precies wat iemand dacht of werkelijk voelde zonder dat het uitgesproken werd. Als jonge puber zag ik mezelf spreken of hierover schrijven. Ik wist alleen niet hoe. Al die puzzelstukjes vielen in elkaar toen ik me specialiseerde in het verder ontwikkelen van mijn intuïtie. Ik zorgde dat ik goed beslagen ten ijs kwam en leidde me hierin op en ook in het coach en trainersvak. Technisch gezien was ik er klaar voor.

Maar ondanks dat ik wist wat ik wilde durfde ik niet echt de stap te zetten. Ik had mijn bedrijf al wel opgezet. Maar als ik eerlijk ben was het meer een back-up plan. Ik werkte 32 uur in een veeleisende drukke baan. Waardoor er niet genoeg tijd overbleef om mijn bedrijf echt succesvol van de grond te krijgen. Dat zorgde ervoor dat mijn bedrijf nooit op de eerste plaats stond. Stoppen met mijn baan en kiezen voor mijn bedrijf? Dat voelde voor mij onmogelijk. Ik was net moeder geworden en we hadden een huis gekocht. Ik voelde me daar ook (financieel) verantwoordelijk voor. Dat durfde ik niet.

Muurvast

Daarbij kwam dat ik nog lang niet zover was met mijn eigen bedrijf. Ik had nog geen website klaar of een goed aanbod. Natuurlijk zijn dat allemaal redenen en smoesjes om niet te beginnen. Maar op dat moment voelde het alsof het niet kon. Maar dat knagende gevoel: die zeurende pijn werd steeds meer een open wond. Ik voelde me muurvast. Mijn werk in loondienst wilde ik niet meer. Dat merkte ik aan alles. Kiezen voor mijn eigen bedrijf durfde ik niet. En mijn drukke veeleisende baan en het kersverse moederschap slokte al mijn energie op, waardoor ik niet meer toekwam aan mijn eigen bedrijf. Klassieke catch 22 dus.

Dat eiste zijn tol. Als ik in bed lag maakte ik me zorgen of het ooit wel goed kwam met mij. Ik voelde me allang niet meer verdrietig of machteloos. Maar gefrustreerd en boos. En zo moe. Als ik thuis van mijn werk kwam en de deur open trok plofte ik neer op de bank om Netflix aan te zetten en Thuisbezorgd te bestellen. Ik kon niet meer. De vaatwasser inruimen was al teveel. Mijn dochtertje naar bed brengen dat deed mijn vriend. Hij was er voor me, maar ik heb het hem niet makkelijk gemaakt in die tijd. Op een dag was het genoeg.

Absolute dieptepunt

Het was een mooie zomerdag in augustus. Maar voor mij was het absolute dieptepunt in mijn werkende leven. Ik bleef mijn best doen alle ballen hoog te houden. Ook op mijn werk. Op die specifieke dag kwam alles samen. Een communicatiemedewerker die mij ondersteunde in het uitvoerende werk was al meer dan een maand ziek. Een collega die projectleider was voor een nieuwe website eiste ik dat haar werk overnam. Ik kon het niet meer. Ik deed mijn best om dat duidelijk te maken. Maar ik voelde me op dat moment niet sterk genoeg om krachtig en kordaat op te treden en mijn gevoel uit te drukken. Maar ik liep op mijn tandvlees. Thuis liet ik de tranen vrijelijk lopen. Dat was ook het moment dat ik er klaar mee en dat ik wist dat dit niet langer kon doorgaan en ik iets moest veranderen.

Vraag en het wordt gegeven

Maar hoe dan? Als ik dacht, dacht ik mezelf vast. Ik wilde mijn gevoel raadplegen. Dus liep ik naar mijn boekenkast. Ik was zo’n type dat alle boeken over persoonlijke ontwikkeling verslond. Ik las nooit een normaal boek, grapte mijn vriend weleens. En dat was ook zo. Terwijl ik voor de boekenkast stond, viel één boek me specifiek op. Het was het boek ‘Vraag en het wordt Gegeven’ en de precieze passage weet ik niet meer. Maar het boek ging over de wet van aantrekkingskracht. In 1 regel samengevat: zegt die wet dat je alles in je leven zelf creëert. Bewust en onbewust. Dus als je wat wil veranderen, dan begin je van binnen. Dat was op zich geen nieuws voor mij. Dat wist ik al jaren. Ik wist ook dat als je hier succesvol in wilde zijn: je hier dagelijks mee moest werken. Dat was mij nog nooit gelukt. Want als het aan één ding ontbrak in mijn leven was het wel discipline. Toch zei mijn innerlijke stem. Hier ligt de oplossing. Dus deed ik het. Wat had ik te verliezen?

Ik stond elke dag tien minuten eerder op. Dan startte ik met meditatie, een visualisatie of een ontspanningsoefening. En dan ging ik mijn dag creëren. He wat? Ik stelde mezelf dan vragen wat ik die dag wilde doen, hoe ik me wilde voelen. Maar ook waar ik over een maand wilde staan en wilde doen. Daarna schreef ik dat op. Zo schreef ik bijvoorbeeld op dat ik ‘uitgerust wilde opstaan’. Dat schreef ik een script wat ik elke dag terug las. Net als een filmscript waarin je scene voor scene beschrijft hoe je wil dat de film verloopt dat ik dat ook met mijn leven. De eerste dagen nam ik om alleen naar binnen te gaan en me dagelijks af te stemmen op mezelf en dat script.

Meer energie

Weet je wat het gekke was? Het werkte. Ik voelde dat ik weer iets meer energie had. Dat merkte ik in kleine dingen zoals dat ik de vaatwasser kon inruimen. Doordat ik meer energie kreeg kon ik ook weer wat dingen doen. Ik kreeg weer zin om actie te nemen in mijn eigen bedrijf. Ik ging aan de website te bouwen. Dat is ook belangrijk om te weten.

Werken met de wet van aantrekkingskracht ontslaat je nooit van de verantwoordelijkheid om ook zelf de actie te nemen. Dat is part of the deal. Het is niet een kwestie van mediteren en wachten tot er spontaan een wonder gebeurt. Wachten op het juiste moment of ‘go with the flow’. Want daarmee ontzeg je juist je eigen kracht. Die vind je altijd in het doen. Dat dagelijkse ochtendritueel zorgt ervoor dat je een sterke mindset krijgt zodat je het ook gelooft en het dus ook doet. Wat je wel of niet doet, wordt bepaald in je mindset. Stel dat jij een 50 plusser bent en jou is altijd verteld dat je als senior geen nieuwe baan kunt vinden en jij gelooft dat, dan ga je niet eens solliciteren. Dat is een voorbeeld van hoe je mindset werkt. Door dagelijks tegen jezelf te zeggen dat het wel kan, ga je het geloven en als vanzelfsprekendheid zien en dan kom je in actie.

Het leven van je missie

Uiteindelijk heb ik door het afstemmen en andere keuzes maken fulltime gekozen voor mijn eigen bedrijf. Was vanaf dag 1 alles anders? Nee natuurlijk niet. Ik had zo lang de regie uit handen gegeven in mijn leven dat ik weer moest leren die terug te pakken. Dat was soms pijnlijk en moeilijk. Je hoort natuurlijk overal ‘het leven van je missie’  alles verandert en amazing is. Ik noem dat ook wel de tell sell van dromen. Natuurlijk betrap ik er mezelf er soms op dat ik ook spreek in dat verlangen. Maar soms was het best pittig. Ik moest zoals een kind leert lopen, weer leren hoe je de leiding neemt over je leven. Want als je niet uitkijkt, word je een werknemer in je eigen bedrijf. Daar ben ik nog lang niet in uitgeleerd. Gelukkig niet. Maar door het echt te doen en die angsten te trotseren, groeit mijn vertrouwen enorm.

Ik ontdek dat alles wat in me zit, werkelijkheid kan worden. En het bezielt me zo tot op het bot. Het is zo gaaf om hier ’s ochtends voor te mogen opstaan en andere vrouwen te helpen. Te ontdekken dat die POWER in je zit en te worden wie je werkelijk bent. Dit is het leven waarvoor ik geboren ben. En er is nog zoveel meer te ontdekken. Kom maar op!

Maria van den Heuvel
www.methode-eigen.nl

————————————————–

Weet jij vooral wat je niet wilt, maar niet wat je wel wilt? Ben jij er klaar voor om, net als Maria, te kiezen voor jezelf? Met behulp van mijn programma ‘Inzicht in Jezelf’ kom je echt in actie om van dromen naar doen te gaan. Merk je dat je het lastig vindt om jouw richting te bepalen? Neem dan deel aan mijn gratis minicursus ‘Hoe vind ik mijn missie?’.

Heb jij ook je passie gevolgd en daardoor een carrièreswitch gemaakt en lijkt het jou leuk om daar een keer een gastblog over te schrijven? Laat het me weten en ik vertel je meer

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter