vitamine-T-logo

Toeval bestaat niet. Of wel?

Het was op een donderdag. Ik had mezelf voorgenomen om eens wat vaker ‘pauze’ te nemen in plaats van de hele dag door te werken.

Aangezien ik ook een opbouwschema had om te gaan hardlopen, kon ik die twee mooi combineren. Zo ook die betreffende middag. Ik merkte dat mijn hoofd vol zat en ik wat minder gemotiveerd was. Mede doordat ik wat minder aanvragen had. 

Tijdens mijn ‘training’ (zo noem ik het maar want dan lijkt het nog wat) galmde er geen muziek door de oordopjes, maar een inspirerende podcast met Wim Belt.

Wim Belt

Het was 2001 toen er door omstandigheden een moment in het leven van Wim Belt kwam dat hij zichzelf de vraag ging stellen: “Als geld en tijd geen rol zouden spelen, hoe zou mijn leven er dan uitzien?” Hij had het gevoel dat er meer uit te halen moest zijn. Hij is op zoek gegaan naar antwoorden. Even kort gezegd is hij van mening dat je krijgt wat je gelooft. Maar dan ook écht gelooft. Hier moet je wel iets voor doen en dat is je oude patronen los durven te laten. 

Hij geeft aan dat je innerlijke wereld veel belangrijker is dan dat je in eerste instantie beseft. Zo ongeveer alles wat je zegt en doet komt voort uit een bepaald belief system. Je belief system is een geloof dat je in iets hebt. Een sterk gevoel of iets waar of echt is. Een van de tips die hij gaf, was dat je meer tijd moet investeren aan je innerlijke wereld om zo te komen tot wat je echt wilt. Als je iets écht wilt en daar ook echt in geloof dan helpt het universum je een handje.

Tijdens het (hard)lopen merkte ik al dat ik ontzettend opgeladen was. Ik was vol energie, gemotiveerd en ik voelde mezelf als het ware groeien. Op dat zelfde moment was er ook het besef dat ik me dus oplaad door (iets simpels als) te luisteren naar een podcast. ‘Ik word gemotiveerd door de woorden van een ander. Als dit lukt, dan moet ik mezelf ook kunnen motiveren’, dacht ik.

Wat is de waarheid

Maar waar komt je belief system nu vandaan? Op basis van onder andere interactie met anderen en ervaringen die je hebt opgedaan, vorm je voor jezelf als het ware je eigen waarheid. Jouw waarheid hoeft niet de waarheid van een ander te zijn. Iedereen heeft zich op een bepaalde manier (en vaak andere manier) geprogrammeerd. Nu je dit weet, weet je dus ook dat je jezelf anders kunt programmeren. En dat gaat natuurlijk niet zomaar.

Je moet je gedachten trainen. Je kunt namelijk je onderbewuste voor de gek houden. Je onderbewuste denkt niet in termen van waar of niet waar. Je moet je gedachten vullen met positief signalen. 

 Alle (persoonlijke) doorbraken beginnen met een verandering in overtuigingen. (T. Robbins).

Selffulfilling Prophecy

Door dit positief denken, worden gewenste scenario’s werkelijkheid volgens de wet van de selffulfilling prophecy. Grofweg vertaald is dit een zichzelf vervullende verwachting. Dus als je een bepaalde verwachting hebt zal deze waarschijnlijk ook uitkomen. Dit is te verklaren omdat je gedrag laat zien dat bij deze verwachting hoort.

Als je moeite hebt met een bepaald vak op school kan het zo zijn dat je zegt dat je ‘het niet kunt’. Bij de eerste mislukte opgave geef je misschien meteen op. Dat leidt ertoe dat je de lessen niet meer wil volgen en daarom stel je geen vragen meer aan je docent. Omdat je achterloopt, leer je waarschijnlijk ook niet meer voor je tentamen. En als je dat tentamen niet haalt, trek je de volgende conclusie: ‘zie je wel, ik kan het niet’. Je gedrag leidt ertoe dat de voorspelling uitkomt. En zo is de cirkel rond.

Toeval of niet.

Thuisgekomen van de training was ik helemaal opgeladen. Ik was (en nu nog steeds) zo opgeladen dat ik met mezelf afspraken heb gemaakt. Waar iedere ochtend mediteren er één van was. En wat denk je: binnen een paar uur twee nieuwe aanmeldingen. Toeval of niet? 

Sta jij wel eens stil waarom je denkt zoals je denkt?

Labels:, , , , , ,

Laat een reactie achter