vitamine-T-logo
Bianca Wijngaards

Voel jij jezelf slachtoffer?

Dit gastblog is geschreven door Bianca Wijngaards.

Als ik iets geleerd heb in mijn leven tot nu toe, is dat je altijd een keuze hebt. Een keuze om te veranderen wat je niet meer wil in je leven of de keuze in hoe jij omgaat met wat er in je leven gebeurt. Voel je jezelf ‘slachtoffer’? Of creëer jij zelf jouw realiteit? Pak je aan wat je veranderen kan?

Misschien is dit wel een stellige binnenkomer van dit verhaal. Ik zal je vertellen hoe ik hiertoe gekomen ben.

Een positieve bijdrage leveren

Na mijn opleiding ben ik direct aangenomen als pedagogische medewerker op een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang (bso). Een kindercentrum waar ik met veel plezier werkte met name in de bso en waar ik pittige groepen had. Veel kinderen met een achtergrond en ik vond dat reuze interessant en wilde graag een positieve bijdrage leveren aan hun kindertijd. Wat heb ik daar veel gezien en geleerd!

Toen ik in 2007 zelf moeder werd van een dochter, had ik een heel duidelijk beeld over hoe je als moeder moest zijn voor je kinderen. Ik was heel perfectionistisch en wilde alles onder controle hebben. Omdat ik niet zo’n fijne start had als moeder, kreeg ik al heel snel de les dat ik die eigenschappen en het beeld wat ik had, los mocht gaan laten. Dit ging niet vanzelf en ook met de geboorte van mijn zoon in 2009 kreeg ik deze lessen weer voorgeschoteld. Er moest iets veranderen en ik besefte ook dat IK moest veranderen.

Persoonlijke ontwikkeling

Het werken met kinderen vond ik lang niet zo interessant meer en het feit dat ik zowel thuis als op mijn werk voor kinderen aan het zorgen was ging me steeds meer tegenstaan. Het werken kostte me zoveel energie, dat ik er onvoldoende van had om er thuis nog echt voor mijn kinderen te zijn. In overleg met mijn leidinggevende ben ik toen steeds meer administratieve en coördinerende taken gaan uitvoeren en minder groepswerk, tot ik zelfs helemaal niet meer op de groep stond. Dit is 2 jaar een prima combinatie geweest met thuis.

Toch merkte ik door mijn persoonlijke ontwikkeling dat ik meer wilde. Ik wilde anders, ik wilde vrijheid, ik wilde groeien en ik had niet het gevoel dat ik daar de ruimte kreeg. Mensen helpen, anderen coachen, dat was wat ik wilde. Dus ben ik naast mijn werk gestart met een opleiding tot Lifecoach en al rustig aan een eigen praktijk gestart. Diverse trainingen gedaan op gebied van welzijn en van ondernemen en ja, dat voelde goed! Dit was wat ik echt wilde.

Veiligheid versus vrijheid

Maar…. Ik kon toch niet zomaar mijn zekerheid opgeven? 13 jaar bij dezelfde organisatie werken, gooi je toch niet zo maar weg? Veiligheid versus vrijheid. Dat was eigenlijk de keuze.

In 2013 hoorde ik op vakantie het verhaal van iemand die de gelegenheid had gekregen om op een goede manier (voor beide partijen) weg te gaan bij haar werkgever en volledig voor zichzelf te beginnen. Super inspirerend vond ik dat. Het opende deuren voor mij. In mijn gedachten was ik al bezig met deze oplossing. In wezen stemde ik me er toen al op af om die werkelijkheid te creëren. Dit wist ik alleen toen nog niet, het was onbewust.

Mijn werk in de kinderopvangorganisatie werd steeds minder interessant en vanwege bezuinigingen werd ik allerlei kanten op geslingerd. Een paar uur hier, een paar uur daar. Vervelend en energieslurpend! Dit wilde ik echt niet meer. Toen kwam daar een reorganisatie in beeld en heb ik mijn kans gepakt. Ik ben het gesprek aangegaan en per 1 december was ik niet meer in dienst.

Ik had mijn vrijheid. Ik kon doen wat ik graag wilde en ik ging het zelf doen. Anderen helpen met de uitdagingen die ze in hun leven tegenkwamen.

BalansMama

Na een paar switchen in bedrijven en samenwerkingen ben ik nu heel blij met mijn bedrijf BalansMama (www.balansmama.nl). Ik help moeders de balans te creëren die ze graag willen. Het leven te creëren wat ze graag willen. Dat wat ik zelf ook gedaan heb en nog dagelijks doe. Leven in plaats van geleefd te worden.

Het was zeker niet alleen rozengeur en maneschijn. Ik heb heel veel geleerd over mezelf in de afgelopen jaren. De keuzes die ik maakte gingen gepaard met soms enorme onzekerheid en twijfel. Tegelijkertijd voelen dat ik op de goede weg zat. Ondernemen met vallen en opstaan, maar ik zou het zo weer opnieuw doen. Het gaan voor datgene waar je blij van wordt, waar je hart sneller van gaat kloppen. Datgene waar je goed in bent of wilt worden. Het heeft mij veel opgeleverd. Ik ben gegroeid als mens. Ik voel me veel gelukkiger. Ik voel me een veel leukere moeder.

 

——————————–

 

Ben jij klaar met twijfelen over wat je nu écht wilt? Ben je er klaar voor om in actie te komen om jouw droombaan te vinden? Mijn talentenprogramma kan je daarbij helpen, met of zonder professionele begeleiding.

Heb jij ook je passie gevolgd en daardoor een carrièreswitch gemaakt en lijkt het jou leuk om daar een keer een gastblog over te schrijven? Laat het me weten en ik vertel je meer.

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter