vitamine-T-logo
Roze Maandag

Roze Maandag

Ik woon in Tilburg. Geen bruisende stad, maar van de meeste gemakken voorzien. En sinds Koningsdag 2017 flink op de kaart gezet.
In de laatste volle week van juli is Tilburg wél een bruisende stad. Dan is het namelijk Tilburgse Kermis. Je merkt dit al een week van tevoren omdat er dan al geen doorkomen meer aan is in de binnenstad. Het opbouwen van de kermis alleen al trekt een hoop bezoekers, die hangend op hun fiets, met een sigaar in de mond en het nodige commentaar kijken hoe er van alle losse onderdelen zó snel weer een attractie wordt opgetuigd.

Meerjarenplan

Op de eerste maandag van de Tilburgse Kermis is het Roze Maandag. Deze dag staat voor saamhorigheid, integratie en tolerantie ongeacht geaardheid. De hele binnenstad is roze gekleurd en op iedere straathoek is wel een feestje te vinden. Ik ga er graag naar toe. Naar de feestjes dan, want over de kermis lopen met roze maandag is een meerjarenplan. Voor de meeste mensen is deze dag een attractie op zich. Een aantal jaar geleden (roze maandag bestaat al sinds 1990) was deze dag voor de meeste bezoekers om ‘mensen te kijken’. Er kwamen vooral veel opgedofte over-de-top verkleedde travestieten over de kermis paraderen. Dit zie je de laatste jaren steeds minder. Dit vind ik juist een goede ontwikkeling. Als iemand een andere seksuele voorkeur heeft, moeten we dit dan bestempelen als iets ‘aparts’ of ‘geks’?

Worden wie je bent

De slogan van mijn talentenbureau is ‘Worden wie je bent’. Als ik op Roze Maandag een stelletje zie van hetzelfde geslacht denk ik daar eigenlijk maar één ding bij. En dat is dat ik ontzettend veel respect voor deze mensen heb. Zij hebben namelijk het lef gehad om te worden wie ze zijn. Door te luisteren naar hun hart en uit de kast te komen. Zij hebben gekozen voor zichzelf. Een deel van hun leven hebben ze misschien aan allerlei (sociale) verwachtingen proberen te voldoen. Wellicht ook aan de verwachtingen van hun ouders en bij diens beeld over relaties en het huwelijk. Om van kleinkinderen nog maar niet te spreken. Zij hebben het lef gehad om tegen hun ouders, vrienden en collega’s te vertellen dat ze homoseksueel zijn, ondanks dat ze misschien bang waren voor de reactie. En tóch hebben ze dit gedaan.

Trots

Op een dag als Roze Maandag, ben ik er trots op om Tilburger te zijn. Een dag als vandaag is in mijn ogen eigenlijk gewoon het feest van alle homoseksuele mannen en vrouwen die laten zien dat ze ook gewoon zichzelf zijn. Een dag in Tilburg waarin de vrijheid en gelijkheid centraal staat.

Labels:, , , , ,

Laat een reactie achter