vitamine-T-logo

Persoonlijke Ontwikkeling

Je bezighouden met je persoonlijke ontwikkeling wordt steeds belangrijker. Persoonlijke ontwikkeling is er op gericht om het beste uit jezelf te halen. Om beter gebruik te maken van alle mogelijkheden, talenten en kwaliteiten die je in je hebt. Om hier beter gebruik van te kunnen maken, is het natuurlijk essentieel om te weten over welke talenten je beschikt. Maar vraag je vooral af of jouw ladder wel tegen de juiste muur staat.

Blauwdruk aan mogelijkheden

Uit (neuro)wetenschappelijk onderzoek komt steeds duidelijker naar voren dat iedereen wordt geboren met een soort blauwdruk aan mogelijkheden. Deze mogelijkheden kunnen zich in meer of mindere mate verder ontwikkelen onder invloed van de omgeving. Je kunt je voorstellen dat als jij een talent hebt voor spreken, maar je dit nooit hoeft te doen, dit talent niet aan de oppervlakte komt. Het talent om te spreken is dus in potentie aanwezig. Een talent kan besloten liggen in manieren van denken, handelen, gedragen, et cetera. 

Waarom nu?

Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt is het voor werkgevers steeds minder aantrekkelijk om vaste medewerkers aan te nemen. Steeds meer organisaties huren dan ook expertise elders in. Vaak in de vorm van een zelfstandige. Men kan zo beter inspelen op de aantrekkende of afnemende vraag.

Het aandeel werknemers met twee of meer banen – in loondienst en/of als zelfstandige – is toegenomen van 6 procent in 2004 naar 8 procent in 2014. Werknemers die meerdere banen combineren vanuit een behoefte aan persoonlijke ontwikkeling of afwisseling, zijn tevredener, meer bevlogen en beter inzetbaar dan werknemers met één baan. Werknemers die banen combineren uit pure financiële noodzaak hebben daarentegen vaker burn-outverschijnselen, zijn minder tevreden, minder bevlogen en zijn minder goed inzetbaar dan werkenden die één baan hebben.

Persoonlijke ontwikkeling en positieve psychologie

De huidige tendens is dat men inziet dat je veel meer hebt aan een natuurlijk aangeboren talent dan aan iets wat je (wellicht onnatuurlijk) ontwikkelt. Hier richt men zich met name in de positieve psychologie op. Om het optimale uit jezelf te halen in je huidige functie of om vaker opdrachten te kunnen ‘scoren’ dien je uit te blinken in wat je doet. Dit kun je alleen maar door iets te doen wat je leuk vindt én waar je goed in ben. Iets waarbij je met al je talenten in je kracht staat.