vitamine-T-logo

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan, ook wel POP genaamd, is iets dat door leidinggevenden vaak wordt ingezet. Het is een hulpmiddel om te onderzoeken hoe je je verder kunt ontwikkelen als medewerker. Hierbij wordt gekeken wat je nog kunt leren in je huidige functie, of wat past bij toekomstige ontwikkelingen. Op basis daarvan wordt bepaald wat je nog moet ontwikkelen. Je maakt samen met je leidinggevende afspraken en zet dit om in een concreet plan. Dit wordt regelmatig geëvalueerd. Een goede POP is dan ook motiverend en zorgt er daarnaast voor dat je een duidelijk loopbaanperspectief krijgt.

Talenten

Helaas hoor ik nog te vaak dat bij het POP-gesprek vooral wordt gesproken over wat je nog niet goed genoeg beheerst en hoe dit te verbeteren. Er wordt te weinig stilgestaan bij wat men wel goed kan en hoe dit in te zetten om zo nog beter te worden. En dan bedoel ik niet een vaardigheid in bijvoorbeeld Excel, dus iets wat makkelijk is aan te leren. Ik bedoel hier met name de gebieden waar echt jouw talenten liggen. Als je namelijk optimaal gebruik kunt maken van je talenten ga je (nog) beter functioneren. Daarnaast voel je je prettiger en krijg je veel meer energie. Je werk wordt leuker en je krijgt steeds meer zelfvertrouwen. Dit zelfvertrouwen straal je uit en valt ook anderen op. Dit wil jij toch ook?

Goed voorbereid

Als je binnenkort een POP-gesprek heb met je leidinggevende denk dan eens goed na over waar jouw talenten liggen. Heb je het idee dat je geen talenten hebt, of vind je het lastig dit te benoemen, kijk dan eens naar het online talentenprogramma dat ik aanbied. Het programma ondersteunt je om achter je talenten te komen én er mee aan de slag te gaan. Ik kan je nu al zeggen dat iedereen talenten heeft, ook jij.

Uiteraard kun je dit programma ook bespreken tijdens je POP-gesprek. Wellicht dat je leidinggevende de kosten voor dit programma dan op zich neemt.

Jij verdient het toch ook om in je kracht te staan?

Succes met je gesprek.