vitamine-T-logo

Overtuigingen

Je hebt, vanaf je geboorte, stap voor stap geleerd op een bepaalde manier te denken, tegen jezelf te praten. Hier heeft je omgeving zoals ouders, leraren, de buurt, boeken, internet, radio, tv, noem maar op, allemaal een invloed op gehad. Zo ontstaan automatische gedachten. 
Iedereen heeft automatische gedachten. Dit zijn veronderstellingen die je over jezelf, anderen en het leven hebt en die in allerlei situaties op de achtergrond meespelen.

Bewust versus onbewust

Uit neurowetenschappelijke onderzoeken blijkt dat we maar ongeveer 5 procent van de tijd ons leven sturen met ons denkende bewustzijn. Dus het gedrag waar we eerst over nadenken. De overige 95 procent van de tijd wordt ons leven beheerst door overtuigingen en gewoonten die in het onderbewustzijn zijn geprogrammeerd.

Aan de ene kant vind ik het onwaarschijnlijk dat we maar 5% (en sommige onderzoeken geven aan dat dit nog minder is) bewust ons leven sturen. Aan de andere kant vind ik het wel logisch dat er zoveel onbewust gebeurt. Je denkt er echt niet de hele dag aan om: de ene voor de andere voet te zetten, je mond te bewegen als je kauwt, te knipperen met je ogen. Dit gaat allemaal onbewust.

Denk eens terug aan je eerste rijles. Je moest sturen, richtingaanwijzer aanzetten, schakelen, afstand houden, op jouw weghelft blijven, spiegelen. En nu, sta je hier allemaal nog bij stil wanneer je autorijdt of doe je dit onbewust?

Soms heb ik ook wel eens dat ik iets op een andere plaats heb gezet en toch loop ik dan de eerste paar keer toch weer verkeerd. Dit zijn allemaal patronen die opgeslagen liggen in het onderbewuste.

Gedrag en perceptie

We leggen niet alleen handelingen of bewegingen vast, zoals lopen en autorijden maar ook gedrag en percepties. Ze bestaan uit overtuigingen die je van andere mensen hebt overgenomen en boodschappen die je van andere mensen kreeg. Het grootste deel hiervan gebeurt zelfs vooral in de eerste 7 jaar van je leven. 

Zoals ik hierboven al schreef is je onderbewuste dus voor ongeveer 95% verantwoordelijk voor je gedrag. Dit kun je niet zomaar veranderen, het heet niet voor niets onderbewust. Je moet je bewust gaan worden van het onbewuste. Het onderbewuste wordt vooral aangestuurd door overtuigingen en patronen.

Als je het mij vraagt, is het uiteindelijke doel in je leven zelfontplooiing. Ik heb in ieder geval wel die drive om het maximale uit mezelf te halen. Wil je groeien als persoon en bovenin de piramide van Maslow terechtkomen? Dan is het belangrijk dat je aan de slag gaat met je overtuigingen.

Gedachten en het ontstaan van overtuigingen

Wist je dat we ongeveer 70.000 gedachten per dag hebben en dat ongeveer 70% daarvan negatief is? Je gedachten bepalen vervolgens weer hoe je je voelt. Dit kunnen positieve gevoelens zijn, zoals liefde en dankbaarheid, maar ook negatieve gevoelens zoals schuld en verdriet.

Onze gedachten leiden tot overtuigingen. Je mindset is ook niet anders dan de verzameling van hele sterke overtuigingen. 
Je hebt zowel stimulerende als belemmerende overtuigingen. 

Ons brein bestaat uit 100 miljard neuronen (zenuwcellen). Deze neuronen kunnen met elkaar communiceren door middel van synapsen. Iedere gedachte die je hebt, is een verbinding tussen twee neuronen. Als je een keer iets denkt (bijvoorbeeld: ik kan het niet), dan geeft de ene neuroon een signaal af naar de andere neuroon met behulp van een synaps. Het is dus een signaal. Niets meer, niets minder.

Ze zeggen wel eens: ‘Je kunt nooit groter worden dan de gedachten die je hebt’. Daarmee wordt bedoeld dat je gedachten je grootste beperking zijn.

Maar wat als je nu wist wat de gevolgen zijn van je gedachten en de gevoelens die daaruit ontstaan. En wat als je nu wist hoe je deze gedachten kunt ombuigen zodat ‘the sky the limit’ is.

In mijn programma Inzicht in Jezelf ga jij niet alleen aan de slag met je overtuigingen, maar ook met o.a. je mindset, en innerlijke criticus.