vitamine-T-logo
mindfulness

Mindfulness

Ik merkte aan mezelf dat ik niet zo mindful was. Als ik met de auto ergens onderweg naartoe was, besefte ik dat ik er ‘ineens’ was zonder bewust de weg ernaartoe had meegekregen. 

Of dat ik onder de douche stond en me ineens afvroeg of ik mezelf al gewassen had en het alsnog ging doen. Ik ben benieuwd hoe vaak ik mezelf tweemaal heb gewassen.

Mindfulness

Het woord mindfulness kun je vertalen naar aandacht. Mindfulness is een aandachtstraining. Je traint jezelf door aandachtig in het hier en nu te leven. Dit doe je door middel van verschillende oefeningen. Het waarnemen en ervaren staan centraal.

Je richt je dan voornamelijk op wat zich in jezelf afspeelt: je gedachten, je gevoelens en lichamelijke sensaties. Je oefent met aandacht waar te nemen wat er is, hier en nu, zonder daarover te oordelen. Zelf sta ik (bijna) iedere dag wat eerder op om te mediteren en ik moet je zeggen: ‘het helpt echt’.

Neem even de tijd om naar het filmpje van Andy Puddicombe te kijken. Ik kan het zelf niet beter uitleggen.

Automatische piloot

Veel dingen gaan op de automatische piloot. Het lijkt wel of je niet aanwezig bent in je eigen leven. Je bent met je lichaam ergens en met je hoofd ergens anders. Dit wegdwalen met je gedachten gebeurt vanzelf. Hier kies je niet bewust voor. Onze gedachten en ook emoties worden uitgelokt door onze dagelijkse ervaringen. Dus veel van onze keuzes en gedragingen vinden automatisch plaats. We zijn als het ware geprogrammeerd.

Over het algemeen heb je een minimale invloed op je eigen gedrag. Het is namelijk een onbewust proces. Dit onbewuste proces heeft vele benamingen zoals mindset, geconditioneerd gedrag of automatische piloot.

Hoe je emotioneel omgaat in een bepaalde situatie is vaak onbewust. Deze emotionele reacties gaan allemaal automatisch. Je kiest er niet voor om in bepaalde situaties meteen te ontploffen, maar het overkomt je als het ware.

Patroon

Als je je patroon eenmaal herkent, dan kun je er ook bewust bij stil gaan staan en proberen aan te passen. Als je in een situatie van stress komt, probeer jezelf toe te staan wat je voelt zonder het weg te willen hebben of zonder het op te lossen. Probeer erbij te blijven. 

Heb jij mijn gratis e-book ‘In 5 stappen meer inzicht in jezelf’ gedownload?

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter