De millennial
Wat wil ik betekenen? Wat wil ik bijdrage aan de wereld? Deze vragen spelen in toenemende mate een rol bij de millennials, ook wel generatie Y genoemd. Millennials zijn de mensen die geboren zijn tussen ongeveer 1980 en 2000.
Zekerheid en verandering
Wist je dat in 2020 meer dan een derde van de wereldwijde beroepsbevolking bestaat uit millennials? ManpowerGroup heeft een wereldwijd onderzoek gedaan naar deze groep medewerkers en wat deze generatie drijft. Ze willen de zekerheid van een fulltime baan, maar tegelijk willen ze ook regelmatig verandering, nieuwe uitdagingen aangaan en hun positie verbeteren. Het overgrote deel van de millennials beschouwt het continu blijven ontwikkelen van vaardigheden een belangrijk onderdeel van zijn of haar carrière. Sterker nog, vier van de vijf geven aan dat de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen zwaar meetelt bij het overwegen van een nieuwe baan.
De top drie dingen waar millennials op letten als ze kiezen waar en hoe ze werken zijn: geld, zekerheid en vrije tijd aldus ManpowerGroup. Maar hier draait het dus niet alleen om. Ze hechten meer waarde aan het ontwikkelen van vaardigheden dan aan carrière maken. Ze willen geïnspireerd worden.
Weet jij als werkgever eigenlijk wat de intrinsieke motivatie is van de millennials die bij jou werkzaam zijn?
Het gaat ook om emotie
Als werkgever doe je er dus ook goed aan om te onderzoeken wat de interesses en wensen op het gebied van ontwikkeling zijn. Goede primaire voorwaarden is vaak niet meer voldoende. In dit hartverwarmende filmpje een mooi voorbeeld.
Ongeveer 71% van de (hoger opgeleide) millennials verlaat de organisatie door gebrek aan ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten. Voor de millennial zijn leiderschapskwaliteiten niet per se de kwaliteiten die je nodig hebt om een team aan te sturen, maar vooral de kwaliteiten om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Wie ben ik, waar liggen mijn talenten en hoe zet ik deze zo optimaal mogelijk in.
Ergens aan bijdragen
Wat opvallend is aan de millennials is dat zij het belangrijk vinden dat de werkgever zijn bestaansrecht ontleent aan de betekenis die hij voor de maatschappij heeft. Een mooi voorbeeld daarvan is Tony’s Chocolonely. Zij streven ernaar om de chocoladewereld 100% slaafvrij te maken. De millennial is dus niet alleen bezig met geld en ontwikkeling, maar ook waaraan hij bijdraagt.
Om als organisatie daar op in te spelen, dien je uit te dragen waar je voor staat. Wat is jouw diepere why. Waarom doe je de dingen die je doet. Mocht je hier als organisatie meer inzicht in willen krijgen, lees dan eens het boek van Simon Sinek: it starts with why.
Labels:loopbaan, millennial, Ondernemer, Talent
Trackback van jouw site.