vitamine-T-logo

Hoe je goed wordt in mijmeren

Durf jij lui te zijn?

Lui durven zijn, je vervelen is een hele kunst en om eerlijk te zijn, ik heb nog veel te leren.
(Sowieso schijnen vrouwen hier minder goed in te zijn). Jaloers kan ik kijken naar mijn man die een huis in grote chaos achter kan laten om een rondje hard te lopen. Gewoon omdat hij zijn hoofd moet legen. Het lijkt mij heerlijk als ik de kunst van mijmeren in een hangmat, zinloos uitkijken over de zee beter zou verstaan.

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ben hier dus niet heel goed in. Er is altijd wel iets waardoor de onrust opborrelt; de was, de kinderen (die inmiddels heel goed voor zichzelf kunnen zorgen), de tuin, mijn werk.
Je kunnen vervelen, is dus een hele kunst. Het schijnt ook nog eens heel goed voor de mens te zijn.

De komst van de mobiele telefoon, de laptop, I-pad maakt dit alleen maar lastiger. Ook bij mij is het erin geslopen. Altijd bereikbaar voor telefoontjes, appjes, facebook berichten en als het dan een keer stil is, staan er spelletjes op mijn telefoon; of YouTube, Netflix, muziek en uitzending gemist. 
Die saaie, eeuwigdurende zondagen van vroeger lijken heel ver weg en zelfs soms heel aanlokkelijk. In de zomer gingen we onze weekenden naar de camping maar in de winter was zo’n zondag uitermate geschikt om naar mijn opa en oma te gaan om een potje te sjoelen.

Zondagsrust

Bij mij in het dorp proberen ze de zondagrust nog in stand te houden. De winkels zijn op zondag gesloten maar dit lijkt steeds zeldzamer te zijn en ik merk dat ook ik steeds vaker bedenk dat het toch wel heel handig zou zijn om mijn melk op zondag te kunnen halen. Veel winkels zijn net als wij 24/7 geopend. De zondag weerhoudt mij er ook niet van om mailtjes te beantwoorden en social media zorgt er wel voor dat ik niets hoef te missen.
Het ene berichtje van vage kennissen is nog leuker en gezelliger dan de ander. Verleidelijke vakantiefoto’s, iedere gewandelde kilometer wordt met me gedeeld. Mijn saaie zondag hebben plaatsgemaakt voor de drukte van alledag en voelen als iedere doordeweekse dag.
En ja ik weet het “ik doe het mezelf aan”!

Burn-out

Mijn eigen gecreëerde 24 uurs economie zorgde er uiteindelijk voor dat ik me steeds vaker overwerkt en oververmoeid voelde. Oververmoeid door het hooghouden van alle ballen en mijn hoofd dat niet tot rust kwam. Wisten jullie trouwens dat er dagelijks 40.000 gedachten door je hoofd schieten (alleen daar zouden we al moe van worden)? En dat 70% van deze gedachten negatief zijn. Dit helpt natuurlijk ook niet.

Me, myself and I

Er moest dus iets gebeuren. Twee jaar geleden besloot ik te kiezen voor ‘me, myself and I’ en boekte een ticket naar Aruba. Mijn allerliefste jeugdvriendinnetje woont daar en via ‘het mooiste meisje van de klas’ waren we weer met elkaar in contact gekomen. Zij moest werken en ik moest mezelf zien te vermaken. Mijn ochtend begon elke dag met yoga. Uitkijkend over witte stranden en een intens blauwe zee kon mijn dag niet beter beginnen. Het voelde in het begin wat onwennig. Dom voor me uitstaren, blik op oneindig. Maar daarna in mijn eentje op een terras heerlijk aan de koffie betrapte ik me erop dat de uren voorbij streken zonder dat ik me schuldig voelde of verveelde.

Het doorbreken van mijn vaste patronen en de rust in mijn hoofd zorgde ervoor dat ik tijd had om na te denken en er ontstonden mooie ideeën die er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat ik dit najaar voor de tweede keer terugkeer naar Aruba om te mogen werken. Niks mis met zo’n werkvakantie.
Een keer per jaar probeer ik nu in mijn eentje op pad te gaan want de investering die ik twee jaar geleden deed, was goud waard. Ik raad het iedereen aan!

F** de mindfulness

Maar terug in de (harde) werkelijkheid valt het niet mee om die rust vast te houden. De yogales in een zaaltje is me te druk en ik dreig nog steeds regelmatig ten onder te gaan aan mijn eeuwige onrust. Het is nu eenmaal niet eenvoudig om patronen te doorbreken en gewoonten te veranderen en als ik eerlijk ben, kan ik ook enorm genieten van drukte en herrie. Mindfulness en balans in je leven is eigenlijk gewoon heel hard werken maar ik blijf mijn best doen (ooit schreef ik hier een blog over F** de mindfulness). Ik blijf oefenen maar lui durven zijn, valt niet altijd mee.

Annemieke Kirch
Bedrijfscounselor
Twente Counseling

 

———————————————————————

Ben jij er klaar voor om op ontdekkingstocht te gaan naar wat jou uniek maakt en daarbij ook meer inzicht te krijgen in o.a. jouw mindset? Met behulp van mijn nieuwe programma ‘Inzicht in Jezelf’ ga je nu eens echt van dromen naar doen.

Heb jij ook je passie gevolgd en daardoor een carrièreswitch gemaakt en lijkt het jou leuk om daar een keer een gastblog over te schrijven? Laat het me weten en ik vertel je meer.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter