vitamine-T-logo
loopbaancoach

Loopbaancoach of toch niet?

Iedereen mag zich tegenwoordig loopbaancoach noemen. Er zijn naar schatting ongeveer 40.000 loopbaancoaches in Nederland. Dit is een behoorlijk aantal en dit aantal groeit nog steeds. Het is misschien ook wel logisch dat dit aantal toeneemt, want het aantal mensen dat twijfelt aan hun baan neemt ook toe. Recent onderzoek wijst uit dat bijna 40% niet geheel tevreden is met zijn of haar baan.

Dertigersdilemma

Maar waar komt dit nu door? Psycholoog en loopbaanadviseur Nienke Wijnants heeft hier een promotieonderzoek naar gedaan. Haar bevindingen heeft ze vastgelegd in het boek; ‘Het dertigers dilemma’. Het is een makkelijk te lezen en erg interessant boek. Wellicht omdat het zo herkenbaar is. Voor mij in ieder geval.

Als je net van school komt, breekt er weer een nieuwe periode aan in je leven. Je hebt tijd nodig om aan deze nieuwe periode te wennen. Als je rond de 25 bent, begint de eerste twijfel toe te slaan. Heb ik wel het goede gekozen? Door het idee dat je leven maakbaar is en hoeveelheid aan keuzemogelijkheden slaat de twijfel toe. Wijnants geeft in haar boek een mooi voorbeeld. Vroeger als je een ijsje mocht kiezen had je de keuze uit een cornetto of een raketje. Nu zijn er tal van ijsjes waar je uit kunt kiezen. Door er een te kiezen ben je er ook meteen bewust van dat je dus veel ijsjes niet hebt gekozen. Wat als deze toch lekkerder was geweest? Of wat als het gekozen ijsje tegenvalt? Het gevolg: keuzestress. 

Keuzestress

Door deze keuzestress ga je verkrampen. Je wordt onzeker, bent bang om te falen en je voelt je gestrest.

Een loopbaancoach kan je inzicht geven in waar je vast loopt en wat er wel goed gaat in je werk. Vervolgens worden er stappen ondernomen om dit te verbeteren. Een goede loopbaancoach verschaft je inzicht om zelf het antwoord te vinden. 

Loopbaancoach of online programma

Ik ben ervan overtuigd dat er ook een groep mensen bestaat, die behoefte heeft aan dit inzicht maar geen loopbaancoach in de arm wil nemen. Ze willen dit met de juiste vragen en opdrachten zelf ontdekken. Uiteraard met hulp van bekenden. Dit is waarom ik mijn online talentenprogramma heb ontwikkeld. Er is echter wel een aantal voorwaarden die belangrijk zijn. Je moet écht willen en hier ook daadwerkelijk vol overgave mee aan de slag gaan. Je komt achter je talenten en je gaat ook concreet een plan opstellen om jouw droombaan te vinden (en te krijgen). Het is ook mogelijk het programma onder professionele begeleiding te volgen. Zo heb je de voordelen van de e-learning maar wel de mogelijkheid om feedback te krijgen.