Effect van lichaamstaal op je brein
Presenteren is niet iets dat ik dagelijks doe. Sterker nog, eigenlijk nooit. Laatst moest ik een presentatie geven en wilde me op voorhand goed voorbereiden. Niet alleen over wát ik zou vertellen maar ook hóe ik het zou vertellen. En dat met name mijn lichaamstaal.
Eerste indruk wordt bepaald door lichaamstaal
Een tijd geleden las ik een bericht over je lichaamshouding en hoe je houding je stress kan verminderen. Dat was precies wat ik nodig had: iets om de zenuwen te onderdrukken. Ik hoefde niet ver te zoeken en had het filmpje van Amy Cuddy gevonden. In haar ongeveer 20 minuten durende presentatie (zeker even naar kijken) heeft zij het over lichaamstaal. Je lichaamstaal is een manier van hoe je lichaam met je brein communiceert. Lichaamstaal is van invloed op hoe anderen jou zien, maar het kan ook veranderen hoe jij jezelf ziet.
Krachtposes van Amy Cuddy
Sociaal psycholoog Amy Cuddy geeft het belang aan van ‘krachtposes’. In een krachtpose maak je jezelf groot en neem je een open houding aan. Onderzoek wijst uit dat dit effect heeft op ons denken en voelen alsmede fysiologische zaken zoals hormonen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aannemen van een krachtpose de testosteron- en cortisolniveau’s in de hersens beïnvloedt. Het testosteronniveau (verantwoordelijk voor het dominatiehormoon) neemt toe. En het cortisolniveau (verantwoordelijk voor het stresshormoon) neemt af.
Ze geeft aan dat zelfs als je doet alsof je je krachtig voelt, je je ook krachtiger zult gaan voelen. Als je voor een presentatie of sollicitatie of iets dergelijks een powerpose van 2 minuten aanneemt, is het verschil al merkbaar.
Mijn presentatie
Tijdens de meeting, nog voor mijn presentatie, merkte ik een aantal keer dat ik een ‘low-powerpose’ aannam. Iedere keer ben ik bewust in een powerpose gaan zitten. Geloof het of niet het werkt echt. Sterker nog, na afloop gaven meerdere mensen mij aan dat ik zo’n goede presentatie had gegeven. Toen ik aangaf dat ik toch behoorlijk de kriebels had, keken ze me vol verbazing aan en zeiden dat daar absoluut niets van te merken was.
Laat die presentaties maar komen.
Labels:lichaamstaal, loopbaan, onzeker, onzekerheid, Talent, zelfvertrouwen
Trackback van jouw site.