vitamine-T-logo

les 14 – Voor jezelf beginnen

Ja, waarom eigenlijk ook niet. De toekomst gaat ervoor zorgen dat er steeds meer sprake gaat zijn van flexibele arbeidsrelaties. Waarom begin je niet vandaag om hier eens serieus over na te denken. Om vaker opdrachten te kunnen ‘scoren’ dien je uit te blinken in wat je doet. Dit kun je alleen maar door iets te doen wat je leuk vindt én waar je goed in ben. Iets waarbij je met al je talenten in je kracht staat.

Toen ik tot de conclusie kwam dat ik niet meer op mijn plaats zat bij mijn werkgever ben ik de zoektocht gestart naar mijn talenten. Mijn doel was om achter mijn talenten te komen en op basis daarvan wellicht een andere, beter passende, baan te gaan zoeken. Ik had niet als doel om een eigen onderneming te starten. Dit kwam pas later in het proces aan bod.

Waarom niet?

Tijdens de zoektocht naar mijn talent ben ik Gwyneth Leermakers (Marketeer en storytelling) gaan volgen op Facebook. Zij schrijft onder andere blogs over persoonlijke ontwikkeling, personal branding en ondernemen. Dit was voor mij heel herkenbaar. Hier zag ik regelmatig quotes voorbij komen op dit gebied en deze zette mij steeds vaker aan het denken. Ik riep altijd al dat ik ooit een eigen bedrijf zou hebben, maar was dit dan eindelijk het moment? Waarom zou ik niet voor mezelf beginnen? Waarom zou ik in loondienst de droom van iemand anders verwezenlijken, terwijl ik dit ook voor mezelf kan doen?  

Ik merkte dat de stap naar eigen ondernemer moeilijker was dan ik dacht. Vragen zoals ‘daar heb ik nu toch geen tijd voor met twee kleine kinderen’ en ‘hoe ga ik dat financieel bolwerken’ kwamen regelmatig naar boven. Vooral omdat mijn man ook zelfstandig ondernemer is. Wat als hij minder opdrachten zou krijgen? Waarom zou ik in loondienst de droom van iemand anders verwezenlijken, terwijl ik dit ook voor mezelf kan doen?  

Stilletjes aan ben ik aan het idee gaan wennen dat ik echt voor mezelf ging beginnen. ‘Nu kan het nog’ hield ik mezelf voor. Welke argumenten gebruik jij om het niet te doen?

 

Netwerken

Ik merkte aan mezelf dat ik eerst alles tot in de puntjes uitgewerkt wilde hebben voordat ik naar buiten durfde te treden. Maar eigenlijk is dit niet nodig. Ik moest meer gaan netwerken om de juiste mensen tegen te komen die me weer andere inzichten konden geven. Die me alvast op valkuilen konden wijzen en tips en advies konden geven. Het leren van elkaar is juist heel belangrijk.  Maar ook hier betrapte ik mezelf erop dat ik dat spannend vond. Ik ga toch niet aan een concurrent vragen hoe zij het doen? Het komt toch onprofessioneel over als ik niet eens 100% duidelijk heb wat ik precies doe? Ze zullen vast wel denken dat…. Allemaal onzekerheid. Ik heb vervolgens de online training ‘Van Passie Naar Business’ van Gwyneth gevolgd. Deze training nam me stap voor stap mee in het proces.

Een ding heb ik wel geleerd en dat is dat het niet gaat om hoe snel je vooruit gaat, maar dat je vooruit gaat. Het gevoel van zelfstandig ondernemer zijn met alle voor- en nadelen die daarbij komen kijken is ook heel wat waard. Ik zou niet anders willen.