vitamine-T-logo
Keuzestress

Keuzestress

Keuzes, keuzes en nog meer keuzes. Hoe meer je te kiezen hebt, hoe moeilijker het wordt. Want stel nu dat je voor het verkeerde kiest. Deze keuzestress komt vooral voor bij de hoger opgeleiden van deze tijd met een leeftijd tussen de 25 en 35 jaar. Zij houden zich meer dan anders bezig met loopbaan- en levensvragen. 

Keuzestress

Psycholoog en loopbaanadviseur Nienke Wijnants heeft hier een promotieonderzoek naar gedaan. Gisterenavond was ze ook te gast bij RTL Late Night. Ze sprak daar over de keuzestress die hoger opgeleide mensen rond de dertig jaar ervaren. Dit heeft volgens haar te maken met het feit dat je rond je dertigste levensjaar te maken krijgt met grote beslissingen. Ga je van baan veranderen of niet. Wil je trouwen of niet. Wil je graag kinderen of niet, et cetera. Haar bevindingen heeft ze vastgelegd in het boek; ‘Het dertigers dilemma’. Het is een makkelijk te lezen en erg interessant boek. Wellicht omdat het zo herkenbaar is. Voor mij in ieder geval.

Geanticipeerde spijt

Omdat er zoveel te kiezen is, maken we soms (g)een beslissing vanwege geanticipeerde spijt. Dit betekent dat je vooraf bedenkt dat je achteraf spijt kunt krijgen van je beslissing. Daarnaast hebben we een continue drang om ons te vergelijken met anderen. Het gras bij de buren lijkt altijd groener. Omdat we ons continu vergelijken met anderen proberen we te streven naar het perfecte plaatje. Dit wordt extra aangewakkerd door social media. Maar wat is eigenlijk het perfecte plaatje?

Het perfecte plaatje

Wat is voor jou eigenlijk het perfecte plaatje? Een aantal jaar geleden was dit voor mij anders dan dat het nu is. Naarmate je ouder wordt (dat klinkt zelfs oud nu ik het opschrijf) begin je toch alles in een ander perspectief te zien. Steeds meer mensen om mij heen verliezen iemand van wie ze heel veel houden. Ook zijn er mensen van wie hun kind ernstig ziek is. Ik kan het me niet eens voorstellen hoe dat zou moeten zijn. Ook ik zie wel eens iemand waarvan ik dan denk dat daar het gras groener is. Maar in de realiteit is dit maar zelden zo. ‘Ieder huisje heeft zijn kruisje’ is de uitdrukking toch?

Juffrouw Holle

Een vriendin van mij gaf mij als tip het boek ‘Juffrouw Holle’ eens te lezen. Het verhaal gaat over twee verschillende vrouwen. Olivia, partyprinses en ambitieuze journaliste die zit weg te kwijnen op de redactie van de Borduurbode. En de perfectionistische Rikka. Zij ziet het leven als een lijst met taken die ze moet afvinken. Olivia en Rikka moeten zien overeind te blijven tussen onvolwassen vriendjes, gebrekkige carrièrekansen, en de constante druk om te voldoen aan een ideaalbeeld. Hier worden voorbeelden aangehaald uit de praktijk en de interpretatie die je eraan kunt geven. Bijvoorbeeld: Olivia kwam altijd te laat op afspraken, maar Rikka was er altijd veel te vroeg. Dit zegt iets over je.

Als jij de keuze hebt, kies dan voor jezelf, dan kies je nooit verkeerd. Ook in je werk. Kies iets dat écht bij je past. Wat zijn jouw talenten en drijfveren en ga daar mee aan de slag. Vind je dat lastig (want dat is het ook)? Kijk dan eens hoe ik je kan helpen

Mijn perfecte plaatje? Ik mag iedere dag doen wat ik leuk vind en help daar anderen mee. En, niet geheel onbelangrijk, een lieve man die mij daarin steunt.

Labels:, , ,

Laat een reactie achter