vitamine-T-logo

Flow

Het lijkt wel een modewoord. Je hoort het overal. Te pas en te onpas. Maar wat is flow nu precies en wanneer ervaar je dat?

Voordat ik hier het antwoord op geef, wil ik even stilstaan bij je talenten. Iedereen is geboren met een blauwdruk aan mogelijkheden maar dit betekent niet automatisch dat je je talenten ook ontwikkeld hebt. Dit is afhankelijk van onder andere je omgeving.

Talent in actie

Een talent dat wel is ontwikkeld én je vervolgens inzet, wordt door Dewulf (2009) benoemd als een ‘talent in actie’. Hij omschrijft zeven kenmerken waardoor je erachter komt of je talent in actie is gekomen. Als je je tijdens een activiteit in tenminste zes van de zeven punten herkent, zal hier een talent in actie zijn geweest:

  1. Je kijkt uit naar activiteiten waarin je met je talent aan de slag kunt gaan.
  2. Je geniet enorm terwijl je bezig bent.
  3. Van jezelf vind je dat niet zo bijzonder. Het is iets wat je gewoon vanzelf kunt, maar anderen zeggen je dat je het zo goed doet.
  4. Tijdens de activiteit verlies je de tijd uit het oog. Voor je het weet zijn er een paar uur voorbij.
  5. Tijdens de activiteit voel je geen vermoeidheid. Pas na de activiteit ga je voelen dat het best wel vermoeiend was.
  6. Zelfs al heb je stress, heb je slecht geslapen, heb je een kater of hoofdpijn, dan kun je het nog.
  7. Na de activiteit ben je misschien fysiek moe, maar mentaal ben je opgeladen.

Flow

Maar wat is flow dan precies? Van Dale schrijft:

Flow (zelfstandig naamwoord)
1. stroom, stroming, het stromen
2. vloed, overvloed: ebb and flow eb en vloed

Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow is een belangrijk concept in de zogenoemde positieve psychologie. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.

Csikszentmihalyi interviewde voor zijn in 1975 verschenen boek een aantal personen. Deze personen spraken bij wijze van metafoor over een “stroom die hen meevoerde”, vandaar ook de naam flow.

Kenmerken flow

Volgens Csikszentmihalyi kan het gevoel van flow gekenmerkt worden door acht kenmerken. Deze kenmerken sluiten grotendeels aan bij de kenmerken van je ‘talent in actie’.

Een staat van flow wordt geassocieerd met het streven om een bepaald doel te bereiken. Bij het schrijven van mijn afstudeerscriptie aan de universiteit ervoer ik ook een bepaalde flow. Ook bij mijn huidige werkzaamheden. Soms stijg ik bijna op van enthousiasme.
Deze toestand wordt gerealiseerd als er sprake is van een optimale balans tussen de moeilijkheid van een taak en de jouw specifieke vaardigheden. In een staat van flow kun je boven jezelf uitstijgen en sneller leren en nieuwe inzichten verkrijgen.

FLow

Burn-out en Bore-out

Als de uitdaging in je werk hoog is, maar je vaardigheden laag zijn, is de kans op een burn-out groot. Daartegenover staat dat als je vaardigheden hoog zijn en de uitdaging laag is, dat de kans op een bore-out juist groot is.

Bij flow draait het dus om de juiste balans tussen wat je kunt en wat je doet.

Ideale werkomgeving

Om in een staat van flow te komen, moet je de voor jou meest ideale werkomgeving zoeken. Maar wat/waar is dat nu? Het draait namelijk niet alleen om jouw vaardigheden en de uitdaging van het werk, maar ook de omgeving waarbinnen je dit doet speelt een rol. Het is dus belangrijk om je bewust te worden aan welke eisen/ wensen je nieuwe baan moet voldoen. Je werkmotief moet van intrinsieke waarde zijn. Omdat je het wilt en niet omdat je het moet.

Wil jij ook vaker het gevoel van flow ervaren maar weet je niet goed hoe? Belangrijk is om achter je talenten te komen. Als je je talenten optimaal in kunt zetten, zul jij ook flow gaan ervaren.

Labels:, , , , ,

Laat een reactie achter