vitamine-T-logo
oogsten

Een minicursus tuinieren

Het is donderdagochtend en ik rijd naar mijn eerste afspraak. Wachtend voor het stoplicht valt me op dat de bomen beginnen te verkleuren. Een teken dat de herfst aanbreekt. Terwijl ik aan het wachten ben, bedenk ik me ineens dat in de natuur alles zo vanzelf gaat. Waarom hebben wij mensen het gevoel dat we overal zelf de controle over moeten hebben en laten we ons tegenhouden als we een obstakel zien? Als een zaadje in zijn weg naar het zonlicht een steen tegenkomt, stopt hij ook niet met groeien, maar neemt een omweg. Het doel van het zaadje blijft hetzelfde, namelijk zonlicht.

Een tijd van zaaien en een tijd van oogsten

Voor de meeste mensen is het lastig om alles maar te laten zijn en erop te vertrouwen dat zij ook bij dat zonlicht komen. Meer dan eens kom je een obstakel tegen en stop je met proberen. Ik denk dat dit vooral bij zelfstandig ondernemers het geval is. In de eerste paar jaar moet je vaak veel zaaien om later te kunnen oogsten. Maar komt dit oogsten niet snel genoeg, dan geven veel ondernemers het op. Terwijl ze misschien al wel aan de vooravond van het oogsten staan.

Ik merk dit ook bij mezelf. Ik heb het afgelopen jaar veel gezaaid. En ook ik twijfelde wel eens of ik wel de juiste weg was ingeslagen. Maar nu merk ik dat het oogstseizoen is begonnen. De kunst is om je te blijven focussen op je doel. En soms maak je voor je gevoel een omweg, net als het zaadje, maar uiteindelijk ga ook jij dat zonlicht zien. En stop met jezelf te vergelijken met anderen. Jij loopt jouw pad, niet die van je collega of concurrent.

A flower does not think of competing with the flower next to it. It just blooms.

De controle hebben

We willen te graag controle hebben. Vaak ben je dan bezig met het voorkomen wat er dan zou kunnen gebeuren, of in het verleden gebeurd is. Veel mensen zijn bezig met de dag van morgen of de dag van gisteren en staan te weinig stil bij wat er nu op dit moment gebeurt. Terwijl dit eigenlijk het allerbelangrijkste is. Geniet.

Probeer je eens voor te stellen dat je hoofd een tuintje is. Plant er vervolgens allerlei zaadjes in van de dingen die je wilt bereiken en laat het los. Het enige wat je wel moet doen, is het onkruid in je tuintje weghouden. Dit onkruid kom je tegen in de vorm van onder andere belemmerende overtuigingen. Kom je nu toch onkruid tegen, zorg dan dat je ze met wortel en al eruit trekt. De wortels zijn namelijk de basis van het onkruid ofwel de overtuiging. Zoals onze eerdere ervaringen waaruit deze overtuiging ontstaan is. 

Hoe je dit doet? Door inzicht te krijgen in jezelf. Hoe ontstaan overtuigingen en hoe kun je deze ombuigen tot overtuigingen die wél voor je werken. Vraag hier mijn gratis e-book aan.

Labels:, ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter