vitamine-T-logo
Belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen

Zo tegen het eind van de zomer heb ik herhaaldelijk gedacht hoe jammer het was dat de zomer weer op z’n eind liep. Ik zag een beetje op tegen de tijd die komen gaat: de herfst. Een tijd van vallende bladeren, regen en nog meer regen. Ik heb vaak het gevoel dat mijn wereld dan weer een stuk kleiner wordt.

Nu de is herfst aangebroken, vind ik het helemaal niet erg meer. Ik zag weer eens de spreekwoordelijke beren op de weg. Beren die er niet waren. Sterker nog, de geur van de verwarming geeft me zelfs een fijn gevoel. Daarbij is het ook wel weer gezellig om lekker met een dekentje op de bank te kruipen. Ben benieuwd of dit in februari ook nog zo zal zijn ;-). 

Belemmerende overtuigingen

Ik had nogal eens last van beren op de weg als er verandering voor de deur stond. Of anders gezegd: last van belemmerende overtuigingen. Herken jij dat ook?

Belemmerende overtuigingen zijn gedachten, opvattingen, overtuigingen die je er van weerhouden om actie te ondernemen en te veranderen. Een overtuiging ontstaat vanuit conclusies die je uit ervaringen en gebeurtenissen trekt, waardoor je iets ‘zeker’ gaat weten. Je hebt je een bepaalde mindset aangemeten. Eerder heb ik een inspiratieblog geschreven over de innerlijke criticus die iedereen heeft. Dit hangt hier nauw mee samen. Kijk eens naar het filmpje dat daarbij hoort. Ongetwijfeld dat jij je daarin herkent.

Niets is zo vervelend als deze belemmerende gedachten. Ik weet er alles van. Maar ik weet ook dat je niet je gedachten bent, maar dat je gedachten hebt. En ik weet ook dat je er iets aan kunt doen. Als je jezelf erop betrapt dat je last hebt van een dergelijke overtuiging, vraag jezelf dan ook eens af hoe reëel deze is. Hoe hard kun je ze maken? 

Je hebt gedachten, je bent niet je gedachten.

Wat te doen?

Het bewust worden van je mindset, en hoe deze is ontstaan, kan ertoe bijdragen dat je tijdig de stem van je innerlijke criticus herkent en de daarbij behorende belemmerende overtuigingen. Je kunt je mindset vervolgens hierop aan gaat passen. Probeer je overtuigingen om te buigen. Je moet leren je niet helpende en zinloze gedachten om te zetten in ondersteunende en bruikbare gedachten. Maar hoe doe je dit?

Daag je gedachten eens uit. Dat doe je door even stil te staan bij je gedachten en je af te vragen of de gedachten waar is (weet ik het zeker, hoe weet ik dat zeker, is dat altijd en overal zo en is dat voor iedereen geldend). Kijk dus objectief naar je gedachten. Vraag je vervolgens af of je gedachten je helpen bij hetgeen je wilt bereiken of dat het alleen maar verspilde negatieve energie is.

In mijn programma Inzicht in Jezelf krijg je meer inzicht  in je belemmerende overtuigingen en hoe dit om te buigen naar een mindset die je wel helpt bij het bereiken van hetgeen je wilt. 

Labels:, , , ,

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter